Дропзони

У парашутної термінології, дропзона (англ. Drop zone - зона викидання) - це місце (аеродром чи інша підходяща майданчик), де виконуються стрибки з парашутом. Як правило, місце проведення стрибків з парашутом знаходиться в безпосередній близькості від аеродрому, з якого злітає повітряне судно з парашутистами. Також дропзона може іменуватися як парашутний клуб

Дропзона представляє собою організацію, компонентами якої є:

• власник
  • маніфест
  • пілоти
  • інструктори
  • укладальники
  • риггери
  • Спортивні тренери
  • повітряні оператори
  • Інші

До завдань дропзони входить організація різних парашутних стрибків:

• Спортивні стрибки
  • Розважальні самостійні стрибки для новачків
  • Тандем-стрибки з інструктором
  • Навчальні стрибки
  • забезпечення

Як правило, на дропзони є парашутна техніка, що надається в оренду як новачкам, так і спортсменам. Для спортсменів позначаються майданчики приземлення, як правило, позначені Блейд. Для спортсменів, що стрибають з дисципліни «точність приземлення», є спеціальний мат з млинцем посередині. На професійних змаганнях з точності приземлення дотик цілі реєструється електронним датчиком. Для спортсменів, що стрибають з дисципліни «свуп», часто створюється спеціальний ставок. Також майданчики приземлення діляться за швидкісними характеристиками куполів: низькошвидкісні приземляються окремо від високошвидкісних.

З огляду на те, що травми в цьому виді спорту і розваг можуть бути вельми серйозними, на дропзоні присутній медична служба.

Часто дропзона комбінується з планерного або іншими авіаклуб з однієї ЗПС на всіх.